L’avarca té el seu origen en el calçat de cuir lligat al peu amb cordes o corretges que utilitzava antigament la gent del camp. El seu ús era molt estès entre les pagesos i picapedrers de l’illa, que es confeccionaven els seus propis parells amb la pell que tenien a l’abast o amb les soles de cuir que ja compraven tallades, a punt per a muntar-les a casa.

L’avarca menorquina que coneixem avui en dia, –amb sola feta de pneumàtic, empenya amb obertura a la punta i una tira que subjecta el taló–, es remunta a la segona dècada del segle XX, quan es van aprofitar les rodes inservibles per fer aquestes sandàlies, més resistents i impermeables i, per tant, més adequades per a les feines als conreus.

Durant les llargues vetllades d’hivern era costum dels pagesos fer-se o arreglar-se les avarques, si bé als pobles ja hi havia petits tallers de sabaters que es dedicaven a fabricar- ne per a familiars i coneguts. Cada parell es confeccionava a mida, completament a mà, des del tallat de les pells fins al cosit de totes les peces, fent servir eines tant senzilles com un punxó, un martell, alicates i didal per protegir les mans del fil que enceraven amb cerol per aguantar millor les puntades.

A finals de la dècada dels cinquanta, els propietaris de les finques van començar a gaudir d’un temps d’oci arran del mar i van encarregar als sabaters artesans una adaptació de les rústiques avarques. Va ser llavors quan aquest calçat es va refinar: tant l’empenya com la tira es van fer més estretes i es va afegir una plantilla de pell damunt el pis de pneumàtic. Aquells models van atreure les mirades dels primers turistes que arribaren a Menorca i compraven les avarques entre els records del seu pas per l’illa.

Poc a poc, l’avarca es va popularitzar com a calçat estiuenc. Juntament amb els tallers artesanals, van sorgir els pri- mers fabricants que la van comercialitzar introduint la maquinària per a determinades feines com el cosit, i també els primers imitadors fora de l’illa.

El gran impuls de l’avarca de Menorca es va produir a finals dels anys vuitanta, quan aquest calçat tradicional es va redissenyar per a convertir-se en un producte de moda per a home, dona i fillet. S’amplia la gamma de colors i apareixen nous dissenys –amb pells decorades o amb teles, ràfies i espart– que segueixen les tendències de cada tem- porada. A més del típic pis de goma, s’han introduït també soles microporoses i anatòmiques per fer que l’avarca menorquina sigui més còmoda i lleugera, tot mantenint la seva essència d’aquest calçat de referència a l’estiu al con- junt de les llles Balears que compta amb fidels seguidors entre les personalitats més reconegudes.

El Consell Insular de Menorca, amb la col·laboració de l’Associació de Fabricants de Calçat de Menorca, ha creat la marca de garantia Avarca de Menorca per distingir en el mercat aquest calçat originari de l’illa.

Les empreses que gaudeixin d’aquest distintiu acrediten la qualitat del producte, tant pel que fa a materials com al procés de fabrica- ció, i la seva procedència geogràfica. El consumidor disposa, a partir d’ara, d’una marca i un logotip per identificar les autèntiques avarques menorquines, un producte fet a l’illa amb qualitat garantida.

Una comissió tècnica vetlla per la concessió de les autoritzacions d’ús de la marca i per la seva correcte aplicació per tal que els compradors tinguin plenes garanties sobre la producció de l’avarca de Menorca.

7